Afrika begynder at rejse til bekæmpelse af ulovlig handel med vilde dyr og planter

Afrika begynder at rejse til bekæmpelse af ulovlig handel med vilde dyr og planter

Afrikanske regeringer i Brazzaville, Congo, godkendte i sidste uge et sæt skridt til at tackle ulovlig handel med vilde dyr og planter. På den internationale konference om ulovlig handel med vilde dyr og planter i Afrika den 27. 30. april 2015 udstedte ledere en stærkt formuleret Brazzaville-erklæring, der indvilligede i at samarbejde om at stoppe den stigende svøbe, der anslås at koste afrikanske lande omkring 200 millioner dollars om året.

Blandt andet besluttede lederne at overholde internationale aftaler som konventionen om international handel med udryddelsestruede flora og fauna (CITES), styrke de nationale lovgivninger, opbygge agenturernes kapacitet og til at imødekomme lokalsamfundets behov og rettigheder og oprindelige folkeslag. De understregede også behovet for forhandlinger med lande, hvorigennem illegale dyrelivsprodukter transiterer samt med destinationslandene. Afrika vil også søge støtte til bekæmpelse af ulovlig handel med vilde dyr og planter gennem en resolution ved De Forenede Nationers Generalforsamling (UNGA). Læs hele Brazzaville-erklæringen

Brazzaville-mødet blev fremkaldt af bekymringer fra spirende ulovlig dyrelivshandel, der truer ikoniske afrikanske arter, herunder elefanter, næsehorn og fugle samt sjældne planter og marine arter. Tidligere møder, blandt andet det 23. afrikanske topmøde mellem afrikanske statsoverhoveder, den 15. møde i den afrikanske ministerkonference om miljøet (AMCEN) og konferencen om illegal handel i 2014 i London opfordrede til samordnet indsats for at løse problemet.

Eksperter fra regeringer, FN’s miljøprogram (UNEP), Den Afrikanske Union (AU), regionale økonomiske kommissioner, civilsamfundsorganisationer og donorer mødtes i Brazzaville for at udvikle en afrikansk strategi til bekæmpelse af ulovlig dyrelivshandel for at koordinere indsatsen på tværs af kontinentet.

‘Det er et historisk øjeblik, hvor ord kan oversættes til handling i bekæmpelse af ulovlig og ureguleret handel med vilde produkter. Strategien skal støttes af politisk engagement og nødvendige økonomiske ressourcer til at gennemføre det. Det er Afrikas mulighed for at demonstrere for resten af verden og fremtidige generationer, at vi er værdige vogtere af den naturlige rigdom, der er givet os vores vilde fauna og flora ‘, sagde Ken Mwathe, Afrikas regionalpolitik og advokatchef hos BirdLife International. Han sagde, at strategien skal tage højde for alle taxa, herunder fugle, der står over for enormt pres, med arter som gribber og papegøjer, der står over for en alvorlig befolkningsnedgang.

Ken understregede synspunktet om, at strategien ‘også skal tage fat på lokalbefolkningernes behov for levevilkår, herunder deres modstandsdygtighed mod klimaforandringer, som har en indirekte forbindelse til poaching og ulovlig handel. Med hensyn til implementering af strategier foreslår vi brugen af ​​tværfaglige tilgange, der involverer lokalsamfund i græsrødderne med mindre vægt på håndhævelse gennem våben. ‘ Læs hele BirdLife International Statement

Konferencens tredje dag blev deltog af Denis Sassou Nguesso, præsident for Republikken Congo, Idriss Deby, præsident for Republikken Tchad og Daniel Ona Ondo, premierminister i Gabon. Sammen sætter de ild til fem tons elfenben for at demonstrere deres engagement i kampen mod kriminalitet på dyreliv.

Bruce Liggitt, Senior International Casework Officer ved Royal Society for Protection of Birds (RSPB, BirdLife i Det Forenede Kongerige) sagde ‘Afrikas regeringers beslutning om at bekæmpe ulovlig handel med vilde dyr og planter er lovværdigt. Vi opfordrer til en hurtig gennemførelse af strategien og mere kritisk håndgribelig indsats mod kriminalitet over dyreliv i hele Afrika. Dette vil supplere bredere bevaringsaktiviteter for at imødegå drivkræfterne for tab af biodiversitet samt bestræbelser på at sikre, at udviklingen i Afrika er både bæredygtig og retfærdig ‘